Eucharistickou slavností v neděli 17. října zahájí biskupové z celého světa proces naslouchání a rozlišování v místních církvích, který je přípravou na shromáždění biskupské synody v roce 2023. Vincenzo Bassi, předseda Fafce: "Rodinná sdružení jsou připravena plnit svou úlohu s pokorou a prostotou."

Synodální cesta se rozbíhá zdola. Po slavnostním zahájení 10. října mší svatou, které ve vatikánské bazilice předsedal papež František, začne v neděli 17. října ve všech diecézích světa eucharistickými slavnostmi biskupů také cesta naslouchání a rozlišování v místních církvích. V procesu srovnání, který je přípravou na shromáždění biskupské synody, jež se bude konat v roce 2023, budou mezi hlavními protagonisty také laici a rodiny.

"Mluvíme-li o naslouchání, rodiny jsou první, komu je třeba naslouchat, a mluvíme-li o setkávání, rodiny jsou první, komu je třeba vyjít vstříc, protože právě v rodinné struktuře se přijímají a často řeší obtíže a křehkosti," říká Vincenzo Bassi, předseda Federace katolických rodinných sdružení v Evropě (FAFCE). "Pastýř musí naslouchat svému stádu," dodává Bassi, "a stádo tvoří především společenství rodin.

V čem vidíte novost tohoto synodálního procesu?
Novinkou je účast rodinných sdružení. V tomto procesu konfrontace budou muset pomoci tím, že vytvoří vhodná místa, kde budou moci pastýři snáze naslouchat.

Rodinná sdružení jako prostředek putování během synody?
Rodiny nikdy nepřestaly putovat. Někdy však putovaly o samotě. Rodinná sdružení nám tak pomáhají pochopit, že právě ve společenstvích rodin lze řešit i ty nejtěžší problémy. A pak, v této pandemické době, se zjistilo, že první nemocí, kterou je třeba léčit, je osamělost. A já jsem plný naděje, protože vím, že toto téma se bude projednávat na synodě.

Má FACE nějaký prioritní program činností, který by mohl být příspěvkem k synodě?
Především je to pro nás nová zkušenost. S pokorou se budeme snažit pochopit, jaká bude naše role, a zároveň respektovat roli ostatních. Dále se domnívám, že musíme ukázat, jak může být příklad rodiny inspirací pro všechny: rodina vyjadřuje základní hodnoty společenství. Nakonec je dobré mít na paměti, jak zdůraznil Svatý otec, že synoda musí mít jednoduchou, ale nikoliv triviální cestu. Právě v jednoduchosti začínají velké věci.

Článek je překladem z rozhovoru na vaticannews.va/it
Translated with www.DeepL.com/Translator